Domů
Bandi radí
Rady a tipy
Jak správně pečovat o pánské sako, aby vám vydrželo dlouho jako nové?
Témata
Články
Rady a tipy

Jak správně pečovat o pánské sako, aby vám vydrželo dlouho jako nové?

Mnoho mužů si myslí, že nákupem vhodného oblečení starost o jejich šatník končí. To však není pravda. Především o saka je třeba správně pečovat, aby vám vydržela dlouho jako nová. Přečtěte si několik tipů, jak pánské sako správně prát a udržovat, aby nemuselo po měsíci nošení skončit v odpadkovém koši.


Volnočasové sako se vzorovanou košilí

Líbí se vám outfit na fotografii? Oblékněte se tak i vy.
Obal na oblek BANDI - NETKANÁ TEXTILIE
Obal na oblek BANDI - NETKANÁ TEXTILIE
299 Kč
P.volnočasové sako BANDI, model TAILORED Sorano
P.volnočasové sako BANDI, model TAILORED Sorano
3 999 Kč
Pánská košile BANDI, model SLIM PALLONI Bianco
Pánská košile BANDI, model SLIM PALLONI Bianco
979 Kč

Pánské sako není sportovní bunda

Pro dlouhou životnost saka je nejdůležitější jeho správné skladování. Pokud si sako na svatební veselce necháte přehozené přes židli, nic se neděje. Jestliže jej tak odkládáte i doma, případně jej věšíte na věšák jako bundu, brzy ztratí svůj tvar. Nejlépe uděláte, když sako pověsíte na ramínko se zesílenou oblastí ramen. Jedině tak bude váš oděv vypadat stále dobře. Využít můžete také praktický obal na oblek BANDI, který vaše oblečení ochrání před prachem a pomačkáním.

Na životnost látky má vliv také počasí. Především kyselá dešťová voda může na saku zanechat nevzhledné stopy. Proto je dobré mít vždy po ruce kvalitní deštník BANDI, který vaše sako před zničením spolehlivě ochrání. Pokud vás nepříznivé počasí zastihne nepřipravené, nemějte obavy. Sako pověste v blízkosti topení a nechte jej pořádně vyschnout. Odstraníte tím z látky nejen vlhkost, ale také například zápach tabákového kouře.

Je nutné pánské sako prát?

Pro základní údržbu saka vám stačí kartáč. Pomůže vám odstranit z látky zachycený prach, nitky nebo chlupy. Pokud ale v saku chodíte denně, je třeba jej občas vyčistit pořádně. Jak na to? Rozhodně sako neperte v pračce, a to ani na šetrný program. Mohla by se vám srazit podšívka a na oblečení by mohly vzniknout ošklivé boule. Vhodné není ani ruční praní. Sako by se mohlo „zlámat“ a už by nikdy nevypadalo dobře. Běžné čistění od drobných nečistot zvládnete doma s pomocí parní žehličky se silným rázem páry. Když sako zavěsíte na ramínko a pořádně propaříte, odstraníte z látky všechny pachy a zároveň vyrovnáte pomačkané části oděvu.

Další možností je svěřit vaše oblečení do rukou profesionálů a sako odnést do čistírny. V tomto případě si však dejte pozor. Časté používání agresivní chemie by mohlo sako poškodit. Proto jej do čistírny dávejte maximálně dvakrát ročně.

Žehlení se vyvarujte

Chystáte se na společenskou událost a rozhodli jste se sako vyžehlit, aby nebylo pomačkané? To rozhodně není dobrý nápad. Nezapomeňte, že pánské sako není košile. Zaprvé se vám nepodaří vyrovnat látku dokonale kvůli knoflíkům nebo kapsám. Zadruhé by horká žehlička mohla vytvořit na saku lesklé plochy, čímž by se oblečení definitivně zničilo. Raději opět využijte výše zmíněný trik s parní žehličkou nebo nechte sako profesionálně vyžehlit v čistírně.

Tip navíc

Správnou péči vyžadují nejen pánská saka, ale také košile. Jak to udělat, když košili potřebujete vyžehlit a nemáte nikoho, kdo by vám pomohl? Přečtěte si jednoduchý návod na správné žehlení košil a rozlučte se s věčně pokrčeným oblečením.

Rady a tipy
Cookies

Tento e-shop a partneři potřebují Váš souhlas k využití jednotlivých dat, aby Vám mimo jiné mohli ukazovat informace týkající se Vašich zájmů. Souhlas udělíte kliknutím na políčko „Souhlasím“.